Ett investeringsprogram initierat av Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt syftar till att öka beredskapen inom livsmedelssektorn. Programmet omfattar stöd till kommuner och regioner för att förbättra beredskapen i måltidsverksamhet och primärproduktion. Under 2025 kommer 150 miljoner kronor för rådgivning och åtgärder inom olika produktionsgrenar att göras tillgängliga.
– Det är angeläget att staten kan ge ett långsiktigt, behovsanpassat och effektivt stöd till beredskapsinvesteringar inom hela livsmedels- och dricksvattenområdet, säger Livsmedelsverkets generaldirektör Annica Sohlström.
Ett av de centrala förslagen omfattar etableringen av beredskapslager för spannmål och insatsvaror, föreslaget av Jordbruksverket, vilket ska fungera som en statlig försäkring för livsmedelsförsörjningen. Myndigheterna strävar efter att skapa ett robust system för att hantera framtida utmaningar och säkerställa tillgången till mat i kritiska situationer.
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Livsmedelsverket