Ett internationellt samarbete har inletts för att hantera hoten mot det fiberoptiska nätverket på havsbotten, genom det Nato-sponsrade projektet HEIST (Hybrid Space-Submarine Architecture Ensuring Infosec of Telecommunications). Projektet syftar till att snabbt lokalisera kabelbrott och utveckla teknik för att omdirigera internettrafik via satelliter vid avbrott. Detta för att skydda den kritiska infrastrukturen, då nätverken transporterar mer än 95 procent av den interkontinentala datatrafiken.
Under en konferens i Karlskrona samlas forskare och experter för att diskutera framtida lösningar.
– Projektet är av avgörande betydelse för att skydda samhällets kritiska infrastruktur. Nu ska vi mötas här i Karlskrona för att diskutera vad som kan föra oss närmare framtidens lösningar, säger Henric Johnson, rektor vid Blekinge Tekniska Högskola.
Projektet kommer att utforska användningen av satelliter, med en fokus på att övervinna satelliternas begränsningar i dataflöde. En lovande teknik som ska undersökas är laseroptisk kommunikation, vilket kan revolutionera dataöverföring med högre bandbredd än traditionella radiolänkar.
– Laser Light är glada över att medverka. Som ledande inom globala datatjänster ser vi fram emot att bidra med vår erfarenhet för att motverka hoten mot den globala telekommunikationsinfrastrukturen, säger Stephen Benson från företaget Laser Light.
Även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ser stor potential i projektet.
– MSB ser fram emot att stödja projektet de närmaste åren, säger Sara Myrdal, internationell direktör vid MSB.
Konferensen i Karlskrona samlar cirka 80 experter från olika myndigheter och företag, och media är välkomna att träffa deltagarna den 17 januari 2025 klockan 12:00 på BTH:s labb.
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Blekinge Tekniska Högskola