Länets beredskapssamordnare deltog nyligen i en konferens om kriskommunikation, där fokus låg på hur man bättre kan nå ut till alla medborgare under kriser. Annika Klemming, kommunikatör på Länsstyrelsen, underströk vikten av att ta hänsyn till olika människors förutsättningar:
– Det handlar om att ta hänsyn till människors olika förutsättningar när vi kommunicerar. Redan i vardagen måste vi hitta vägar att nå olika grupper så att vi är förberedda den dag en kris inträffar.
Föreläsningar leddes också av Andrea Buske, utredare på Länsstyrelsens enhet för folkhälsa och rättighetsfrågor. Hon framhöll att det civila försvaret ska omfattar hela befolkningen.
– Vårt civila försvar ska värna hela befolkningen vid krigsfara eller krig, oavsett människors individuella behov och livsvillkor, säger hon.
I arbetet med jämlik kriskommunikation är det viktigt att inkludera grupper som personer med annat modersmål än svenska och de som lever i digitalt utanförskap. Länsstyrelsen har tagit fram vägledningen ”Kriskommunikationens kanaler” för att hjälpa till i detta arbete.
Konferensen är en del av Länsstyrelsens uppdrag att stärka länets beredskap och kom i samband med årets beredskapsvecka.
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Ltänsstyrelsen Västra Götaland