Gävleborgs län konsumerar 860 ton mat dagligen, men över 95 procent av livsmedlen fraktas in från andra regioner och länder. Endast två grossistlager finns i länet, vilket gör transportkedjan sårbar.
– Det är konstigt att vi vågar ha det så här, säger Linn O’Connell, projektledare för Livsmedelsstrategin vid Länsstyrelsen Gävleborg. Med tanke på allt som händer i omvärlden borde vi prioritera en starkare lokal livsmedelsförsörjning.
För att diskutera hur beredskapen kan stärkas och öka självförsörjningen hålls konferensen ”Mat i fred och kris” på Bollnäs folkhögskola, där beslutsfattare och aktörer inom livsmedelskedjan samlas.
– För att garantera att vi har mat i en framtida krissituation måste vi säkra vår matförsörjning i fredstid, avslutar statsministern i ett pressmeddelande.
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: LÄNSSTYRELSEN GÄVLEBORG