LRF kommenterar den nyligen presenterade utredningen ”En modern personalförsörjning av det civila försvaret” och betonar vikten av att säkerställa tillgången på arbetskraft inom livsmedelsproduktionen, särskilt i kristider. Enligt Anna Karin Hatt, vd för LRF, är utredningen avgörande för att stärka Sveriges livsmedelsberedskap.
– Ju bättre förberedda vi är och ju mer vi kan säkra att vi har tillgång till den arbetskraft som krävs för att producera livsmedel även i kristid, desto bättre förberedda kommer vi vara för framtida kriser, säger Hatt.
Utredningen föreslår att säkerställa att personer inom lantbruket kan fortsätta arbeta under höjd beredskap, utan att tas i anspråk för andra totalt viktiga verksamheter. Hatt understryker att lantbruket är säsongsberoende och att resurser därför måste kunna sättas in snabbt.
– Det är mycket bra att utredningen föreslår att den viktiga personal som idag jobbar i lantbruket ska få fortsätta göra det, även i tider av kris eller krig. Det är en grundbult för att livsmedelsproduktionen ska kunna fortsätta fungera, säger Hatt.
Utredningen föreslår dessutom att komplettera med personal från gymnasieskolans naturbruksprogram. Hatt uttrycker dock skepticism gällande att förlita sig för mycket på naturbrukselever under kriser.
– Idag finns det inga som helst marginaler i kompetensförsörjningen inom det gröna näringslivet. Att i så hög utsträckning som utredningen föreslår förlita sig på naturbrukselever även i tider av kris eller krig vore en mycket riskfylld strategi, säger hon.
Hatt avslutar med att LRF välkomnar utredningens förslag men efterfrågar tydligare åtgärder för att tryggt kunna möta personalbehovet i kris eller krig:
– Vi instämmer i behovet av bättre analyser för att säkra arbetskraft vid höjd beredskap.
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Lantbrukarnas Riksförbund