Övningen JPOW återvänder till Nederländerna för att en gång varannan år stärka det gemensamma försvaret mellan Nato-länder. Major Max Larsson från Luftvärnsregementet – Lv 6, som leder det svenska deltagandet, förklarar att övningen syftar till att förbättra interoperabilitet i en Nato-kontext.
– Det handlar om att kunna verka tillsammans i en Nato-kontext, säger han.
Luftvärnsofficerare betonar vikten av samverkan i en internationell miljö.
– Det är en stor fördel att alla finns samlade här. Man kan direkt prata med deltagare från andra länder och stridskrafter, säger en deltagare.
Med tält och fordon på flygbasen bedrivs omfattande övningar, där både militär och civil personal deltar. Kapten Hannes Johansson, chef för luftvärnsrobotledning, framhäver värdet av informationsflöden i stora enheter.
– Det finns många flöden av information och alla befattningar är viktiga för den gemensamma uppfattningen av läget, säger han.
Övningen simulerar ett angrepp på Nato år 2030, med en dansk major och en tysk kapten som båda inkluderar sina nationer i samarbetet.
– Just nu bidrar tyska och nederländska fartyg till skyddet av Gotland, medan svenska förband verkar i Finland, säger major Peter Selin.
Den nederländska brigadgeneralen Peter Gielen avslutar:
– Vi måste förbereda oss för det värsta för att se till att det värsta aldrig inträffar.
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Försvarsmakten