Nödnumret 112 i fokus

Under 2024 inkom totalt 3,7 miljoner samtal till nödnumret 112, vilket är något färre än året innan. Detta beror inte på ett minskat behov av akut hjälp, utan snarare på att färre ringer av fel anledning. Svarstiderna har pressats ner till 6,6 sekunder, de snabbaste på över ett decennium.

– Tack vare de kortare svarstiderna kan den som ringer 112 känna sig trygg med att få hjälp snabbt, säger Madeleine Raukas, vd på SOS Alarm.

Antalet samtal om suicid har registrerats till 24 800 under året, en ökning med nästan 30 procent. Fredrik Jonsson, chefsläkare på SOS Alarm, betonar vikten av att ta denna ökning på allvar:

– Att samtalen med hot om suicid ökar är en indikation på hur den psykiska hälsan i samhället ser ut. För varje samtal vi får kan vi och samhällets hjälpresurser göra en insats och rädda liv.

SOS Alarm hanterar dessa samtal som akuta ärenden, vilket aktiverar en rad insatser från blåljusaktörer. Rapporten uppger också att SOS Alarm inlett samarbeten med Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (NASP) samt Lunds universitet för att identifiera riskplatser för suicidförsök.

Fördelningen av 112-samtalen visar att cirka 40 procent var vårdärenden, medan 6 procent var relaterade till räddningsinsatser. Trots en minskning av felaktiga samtal, där felringningar och tysta samtal minskade med 12 procent, rapporteras en positiv trend i allmänhetens användning av 112.

SOS Alarm fortsätter sitt arbete med att förbättra tryggheten i Sverige, och rapporten har nu överlämnats till regeringen för vidare åtgärder.

Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: SOS Alarm Sverige AB