Ny livsmedelsstrategi presenterad

Den nya livsmedelsstrategin har tre fokusområden: ökad robusthet, exportfrämjande samt svensk kvalitet och gastronomi. Regeringen vill främja en hållbar och lönsam livsmedelsproduktion som svarar på globala utmaningar. För att stärka livsmedelskedjan har åtgärder som kraftsamling för vattenhushållning och satsningar på växtförädling föreslagits.
– För att öka robustheten inom livsmedelskedjan fokuserar livsmedelsstrategin på att skapa konkurrenskraftiga och lönsamma företag, säger Peter Kullgren.

För att genomföra den nya strategin avsätts 80 miljoner kronor årligen från och med 2025. Strategin sträcker sig fram till 2030 och syftar till att göra svenska livsmedel mer synliga internationellt.

– Sverige behöver stärka sin beredskap, och Västerbotten är inget undantag, avslutar Landsbygdsdirektör Kajsa Berggren vid Länsstyrelsen Västerbotten.

Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Länsstyrelsen Västerbotten