Ny utredning ska effektivisera tillståndsprövning av kärnkraft

Kärnkraftsprövningsutredningen har överlämnat sitt första delbetänkande till klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari. Utredningens syfte är att skapa en effektivare tillståndsprövning för kärnkraftsreaktorer, med tydligare riktlinjer och kortare prövningstider.

En ny lag föreslås för att reglera principbeslut, och det ska ske en klar uppdelning mellan prövningarna enligt lagen om kärnteknisk verksamhet och miljöbalken. Utredningen planerar även en översyn av ansöknings- och granskningsavgifter, där ett differentierat avgiftsuttag baserat på reaktorns termiska effekt ska införas.

– Regeringen arbetar intensivt för att möjliggöra för nya kärnkraftsreaktorer i Sverige eftersom vi behöver bygga ut svensk kärnkraft för att kunna nå klimatmålet till år 2045, säger Romina Pourmokhtari.

Enligt utredningen ska regeringen fatta ett tidigt principbeslut, Strålsäkerhetsmyndigheten besluta om tillstånd enligt kärnteknisk verksamhet, och mark- och miljödomstolen besluta enligt miljöbalken. Förslaget syftar till att undvika dubbelprövning och säkerställa en förberedande dialog inför prövningsprocessen.

Förändringar av tillståndsprövningen förväntas träda i kraft den 1 januari 2026, med vissa justeringar redan den 1 juli 2025.

Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: regeringen.se