Ökad sårbarhet för kommunanställda

Enligt Brås rapport är problemen med påverkansförsök allvarliga och svåra att hantera juridiskt. Kommunanställda och politiker är särskilt sårbara, då gärningspersonerna vanligtvis har en nära fysisk närvaro, vilket underlättar deras påverkan. Exempel på sådana påverkansförsök inkluderar trakasserier, hot, och uppmaningar att påverka beslut som gynnar gärningspersonerna.
Särskilt utsatta områden är socialtjänstens individ- och familjeomsorg samt personal som arbetar med barn och unga i riskutsatta miljöer.

– Även om påverkansförsök från dessa aktörer handlar om relativt få händelser totalt sett, är det ett reellt problem på vissa platser och för vissa verksamheter. Vi ser att det är lättare för påverkarna att komma fysiskt nära och skapa obehag på den kommunala nivån, vilket ökar risken för inflytande, säger Anna Horgby, projektledare på Brå.

Rapporten uppmanar partierna att aktivt arbeta mot dessa påverkansförsök och stärka stödet för lokala förtroendevalda. För att motverka otillåten påverkan har Brå, genom utredare Lisa Pedersen, tagit fram en handbok med strategier och verktyg som kommuner kan använda i det förebyggande arbetet.

Rapporten ”Otillåten påverkan från kriminella och extremistiska grupperingar” samt handboken finns tillgängliga för nedladdning på Brås webbplats.

Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Brå