Ökat intresse för officerutbildningar

Enligt Försvarsmakten har rekryteringsinsatserna resulterat i ett ökat intresse för att studera till officer, reservofficer eller specialistofficer. Generalmajor Michael Cherinet uttrycker sin tillfredsställelse över denna positiva trend. Det målmedvetna arbetet med rekrytering har lett till fler ansökningar, där den närmaste chefen har en avgörande roll i att motivera soldater och sjömän att påbörja en officerutbildning.

– Jag är väldigt nöjd med att se ytterligare en rejäl ökning av antalet ansökningar för att bli officer, reservofficer eller specialistofficer. De blivande kollegorna kommer bli ett viktigt tillskott till krigsförbandens förmåga att lösa Försvarsmaktens huvuduppgift: att försvara Sverige och alliansen mot ett väpnat angrepp, säger Michael Cherinet, chef för Försvarsstabens genomförandeenhet och Försvarsmaktens utbildningschef.

Det ökade intresset för officerstjänster sammanfaller med att fler officerare väljer att stanna kvar i Försvarsmakten efter pensionering. Den aktuella rekryteringen utgör den första kullen aspiranter sedan Sverige blev medlem i Nato, vilket innebär att dessa framtida officerare kommer att genomföra hela sina yrkeskarriärer i en allianskontext.

En av de nyutnämnda specialistofficerarna, Johanna Hallsten, tog examen i december efter tre terminer vid Militärhögskolan Halmstad och Luftstridsskolan. Hon arbetar nu som räddningsofficer på Skaraborgs flygflottilj i Såtenäs.

– Det är en lite overklig men häftig känsla att vara klar med utbildningen, att äntligen vara specialistofficer. Jag är glad att vara en del av Försvarsmaktens tillväxt, säger Johanna. Hon betonar vikten av att bidra till en organisation som Försvarsmakten, särskilt i det rådande omvärldsläget som ställer stora krav på flexibilitet och rörlighet.

– Jag kommer att bidra till att våra flygstridskrafter kan vara i luften och lösa sina uppgifter där det behövs, avslutar Johanna.

Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Försvarsmakten