Per Törnquist har i sin avhandling från Linköpings universitet utforskat förekomsten av radioaktiva ämnen i havsmiljön vid Studsvik, en forskningsanläggning belägen tio mil söder om Stockholm. Hans forskning har resulterat i detaljerade kartor över spridningen av dessa ämnen och kan hjälpa till att bedöma riskerna vid både planerade och oavsiktliga utsläpp.
– När man släpper ut gifter, som man kan betrakta det här som, är det bra att veta vart de tar vägen. Om det skulle hända något oförutsett, har man då en uppfattning om hur påverkan blir lokalt, säger Per Törnquist.
Studsvik har bedrivit kärnteknisk forskning sedan 1950-talet, och Törnquists arbete bidrar till en djupare förståelse för hur radioaktiva ämnen sprids i det marina ekosystemet. Genom att analysera sediment på havsbotten kan forskarna spåra när olika radioaktiva ämnen kommit dit och därigenom skapa viktiga säkerhetsmodeller för framtiden.
Forskningen fortsätter, och målet är att ytterligare öka kunskapen om de potentiella riskerna kopplade till radioaktiva utsläpp i havet.
Detta är ett AI-generarat sammandrag. Ta del av hela nyheten här: Cision