Detta är ett urval och exempel på några av de tjänster som erbjuds till kommuner och regioner. Se även urvalet med övning, utbildning och föreläsning.
Organisationsutveckling och politik
Alla samhällsstörningar inträffar i en kommun och i en region. Med lång erfarenhet av kommunal och regional verksamhet, kan du få hjälp att få effekt för, under och efter en samhällsstörning.
Remisser
Inom området beredskap och totalförsvar pågår just nu en mängd utredningar med tillhörande lagförslag. Genom en väl prövad process och bred erfarenhet från remisser, kan du få ett färdigskrivet remissvar som är anpassad för din kommun eller regions lokala politiska förutsättningar och viljor.
Tjänsten Remissvar kan göras på flera nivåer – antingen som rådgivande eller fullt ut med färdigskriven tjänsteskrivelse i din mall. Prissättningen är alltid fast och oftast under 50 000 kr.
Utvärdering
När en kris är över måste erfarenheter inhämtas och återföras. Ibland behöver organisationen och även allmänheten svar på frågor – då är det bra med en extern, oberoende händelseanalys.
Efter en kris är det mycket viktigt att dra lärdomar och stärka framtida beredskap. En extern konsult ger en objektiv utvärdering, identifierar förbättringsområden och säkerställer att erfarenheter omsätts i konkret utveckling. Genom strukturerad analys, intervjuer och best practice hjälper vi kommuner och regioner att bygga en starkare krisberedskap. Investera i lärande och utveckling – ta in en expert som omvandlar krisens utmaningar till framtidens styrkor. Bättre förberedda, starkare tillsammans.
Policy och planer
För att säkerställa en stark och fungerande beredskap krävs ett heltäckande policy- och planverk – från politiska beslut till konkreta åtgärder. En erfaren konsult hjälper kommuner och regioner att skapa robusta strategier, säkerställa efterlevnad av lagar och föreskrifter samt effektivisera implementeringen.
Med expertstöd i governance, riskhantering och compliance blir besluten inte bara pappersprodukter utan en praktisk grund för handling samtidigt som det politiska engagemanget omhändertas.
Projekt
Genom att ta in extern hjälp för dina projekt, säkerställer du att den ordinarie personalen är kvar i den löpande driften. De kan då istället bidra med sin sakkunskap till projektet och lägga arbetstiden där de gör bäst nytta. Med en extern resurs i redan befintliga projekt kan du få in sakkunskap och förstärkning utan risk.
SSIK
Alla regioner har möjlighet att söka medel från Socialstyrelsen för att jobba med robusthöjande åtgärder i sjukvården. Att driva en process som denna är tidskrävande och det kan vara svårt att hitta tiden i redan fullbokade kalendrar.
SSIK kräver kunskap på bredden – projektledaren behöver insikt i bland annat byggnadsprocesser, investeringar, totalförsvar, dimensionerande målbilder och statsanslag. Ta hjälp av en skicklig konsult till ditt projektteam – kostnaden kan du sedan söka medel för från Socialstyrelsen.
Kommunal hälso- och sjukvård samt socialtjänst
Varje år kan kommuner söka medel för att jobba med beredskap, enligt Förordning (2023:490) om statsbidrag till kommuner för socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens beredskap. Kommuner har normalt inga krav att ha en katastrofmedicinsk plan, men med detta statsanslag är det möjligt.
Om du vill öka tryggheten för boende i dina kommunala verksamheter är detta statsbidrag en bra grund. Genom externt stöd kan detta drivas som projekt där du får konkreta planer för dina verksamheter.
Försörjningsberedskap
Att stärka försörjningsberedskapen är enormt viktigt för kommuner och regioner i dagens osäkra värld. Med en erfaren konsult som stöd kan du identifiera risker, skapa robusta planer och säkerställa att samhällskritiska funktioner fungerar även i kris.
Med expertis inom civilt försvar och samverkan mellan offentlig och privat sektor får ni skräddarsydda lösningar som stärker motståndskraften. Investera i trygghet och ta in en specialist som vägleder er genom regelverk, riskhantering och praktisk beredskap.
Säkerhetsskydd
Säkerhetsskydd syftar till att skydda säkerhetskänslig verksamhet mot spioneri, sabotage och andra antagonistiska hot. Verksamhetsutövare måste genomföra en säkerhetsskyddsanalys, identifiera skyddsvärden, vidta säkerhetsskyddsåtgärder inom informations-, fysisk- och personalsäkerhet samt säkerställa efterlevnad genom kontinuerlig uppföljning och revision.
Säkerhetsskyddsanalys
En genomarbetad säkerhetsskyddsanalys är grunden för ett effektivt och lagenligt säkerhetsskyddsarbete. Genom att identifiera skyddsvärden, bedöma säkerhetshot och analysera sårbarheter säkerställs att rätt säkerhetsskyddsåtgärder vidtas inom informationssäkerhet, fysisk säkerhet och personalsäkerhet.
Med gedigen expertis och erfarenhet inom säkerhetsskydd erbjuds professionell vägledning och skräddarsydda analyser anpassade efter verksamhetens behov. Resultatet blir en tydlig och konkret säkerhetsskyddsplan som följer gällande lagstiftning och föreskrifter.
Intern revison
Regelbundna interna revisioner är avgörande för att säkerställa att säkerhetsskyddsarbetet bedrivs enligt lagkrav och fastställd säkerhetsskyddsplan. Genom en systematisk granskning av säkerhetsskyddsåtgärder inom informationssäkerhet, fysisk säkerhet och personalsäkerhet identifieras brister, sårbarheter och förbättringsområden.
Med djup kunskap om säkerhetsskyddslagen, föreskrifter och praxis genomförs en noggrann kontroll av efterlevnad och implementering av beslutad säkerhetsskyddsplan. Resultatet är en tydlig rapport med konkreta förbättringsåtgärder som stärker verksamhetens säkerhet och minskar riskerna för hot och intrång.
Stöd vid tillsyn
När en tillsynsmyndighet genomför en granskning av säkerhetsskyddet är det avgörande att vara väl förberedd. Genom professionellt stöd vid tillsyn säkerställs att verksamheten kan redovisa en korrekt och heltäckande bild av sitt säkerhetsskyddsarbete.
Genomgång av dokumentation, säkerhetsskyddsplan och genomförda åtgärder skapar en stabil grund inför tillsynen. Vid själva tillsynen ges stöd genom rådgivning, samordning och hantering av frågor från tillsynsmyndigheten.
Med rätt förberedelser och stöd minimeras risken för anmärkningar, samtidigt som verksamheten får en värdefull insikt i hur säkerhetsskyddet kan stärkas ytterligare.
Tillfällig förstärkning
Det finns situationer då din organisation behöver förstärkning. Antingen en längre tid, eller snabbt och intensivt på en gång. Målet är att hitta en modell som passar din verksamhets behov.
Vikare, resurs eller interim?
Ibland inträffar det händelser som gör att arbetsgruppen får tillfälliga arbetstoppar eller så uppstår plötsliga bortfall av medarbetare eller chefer. Förstärk din arbetsgrupp med en fast konsult som jobbar helt eller delvis på distans.
Prisexempel: Från 16 000 kr/vecka (exempelpris vid bokning om 20h/vecka i 20 veckor).
I behov av akut hjälp?
När kriser inträffar behöver du tryggt och stabilt stöd i din stab. Stödet påbörjas på en gång på distans och inom 24 h kan du få förstärkning på plats. De inledande åtgärderna och första dygnen är ofta mest kritiska för utfallet av din krishantering. Med erfaren kompetens och brett nätverk får du rätt hjälp oavsett vad det är för kris.
Prisexempel, akutpaket:
Vid kris är det svårt att räkna exakta timmar. Dörför erbjuds ett paket med två dygn på plats i din stab. Dessutom får du omedelbart stöd digitalt, till ankomsten.
Fast pris 39 000 kr inkl. resa och boende. Om det behövs mer stöd än så går det såklart att ordna.